How To Tell If Your Vitamins Are Working

vitamins_working-258x300The average adult requires 13 essential vitamins and 15 essential minerals for their body to gain all the benefits it needs to function properly. These vitamins and minerals are considered essential because your body can’t manufacture them on its own. Therefore, you must get them from the foods you eat and from dietary supplements.

Essential vitamins and minerals play many vital roles in your health. They set off chemical reactions in your body that drives cell and tissue growth, and they are involved in every bodily function literally from your head to your toes—from your brain, heart, bones and muscles to everything in between.

A deficiency in any of these essential vitamins and minerals can lead to a variety of health problems, including depression, anemia and a weakened immune system which could leave you susceptible to all kinds of illnesses. Sometimes the problem isn’t that you’re not getting enough essential nutrients, but that your body is not absorbing them properly. This can happen for a number of different reasons such as obesity or not getting enough of certain vitamins or minerals that aid in the absorption of other vitamins. For instance, vitamin C helps you absorb iron more efficiently, so it’s always best to combine iron-rich and vitamin C-rich foods in your meals. Or, when taking supplements, take your daily vitamin C at the same time you take your iron supplement.

The question remains, “How can you tell if your vitamins are working?” Unfortunately, there isn’t a “one-size-fits-all” answer to this question because everyone’s biochemistry is different. Plus, many other factors come into play when it comes to a person’s health and nutrition. Such factors as age, weight, medical history, physical fitness, metabolism, dietary habits, medications being taken, hormonal balance, etc., all affect how each person’s body absorbs, stores and utilizes nutrients.

However, there are some tell-tale signs to look for that can indicate that you aren’t getting the proper nutrition and benefits of vitamins you need.

Here are some examples of how you can tell if your vitamins are working or if you may have a vitamin and/or mineral deficiency:

1. Dry lips with cracks at the corners of your mouth.

The problem:  This could mean you’re not getting enough iron, zinc, and vitamins B3 (niacin), B2 (riboflavin) and B12. This type of deficiency is common among vegetarians and dieters who don’t eat enough protein, which is important for the immune system.

The solution:  Make sure your diet includes poultry, salmon, tuna, eggs, sun-dried tomatoes, peanuts, and lentils. Keep in mind that your body needs vitamin C in order to absorb iron more efficiently. Vitamin C also helps ward off infections and illnesses, so add plenty of broccoli, red bell peppers, kale, and cauliflower to your diet.

2. Hair loss and a red, flakey rash on your face and possibly other parts of your body.

The problem:  These may be signs that your diet is lacking vitamin B7 (biotin), which is important for healthy hair and skin Unfortunately, your body can’t store most B vitamins, which are water-soluble, like it can with fat-soluble vitamins such as vitamins A, D, E and K.

The solution:  Eat more eggs, salmon, avocados, mushrooms, cauliflower, soybeans, nuts, raspberries, and bananas, and take a vitamin supplement.

3. Red or white bumps that look like pimples on your cheeks, arms, thighs and bottom.

The problem:  You may not be getting enough essential fatty acids or enough vitamin A and vitamin D.

The solution:  Cut down on saturated fats and trans fats and include more healthy fats in your diet by eating more salmon, sardines, walnuts, almonds, flaxseeds, hemp and chia. To get more vitamin A, eat plenty of leafy green salads and carrots, sweet potatoes and red bell peppers. These vegetables contain beta carotene, which is a precursor to vitamin A that your body needs to produce vitamin A. To increase your vitamin D, consider taking a supplement such as  Vitamin D-3, which provides an extra-strength, all-natural daily dose of 5,000 IU of vitamin D.

4. A tingling feeling or numbness in your hands and/or feet and possibly other parts of your body.

The problem:  You may not be getting enough daily B vitamins like vitamins B9 (folate), B6 and B12. This kind of deficiency may also include other symptoms such as anxiety, depression, anemia, fatigue, a hormonal imbalance, etc.

The solution:  Add plenty of vitamin-B rich foods to your diet including spinach, asparagus, beets, pinto beans, black beans, kidney beans, lima beans, eggs, clams, oysters, and poultry.

5. Muscle cramps in your toes, calves, legs and arches of your feet.

The problem:  Your diet and supplement program may be lacking magnesium, calcium, and potassium. If cramps are a chronic problem for you, it’s a good sign that you’re not getting enough of these important minerals.  If you work out or train hard, all that sweating is probably causing you to lose excessive amounts of essential minerals and water-soluble B vitamins. That’s why it’s important to consistently fortify your diet and supplement program with daily doses of foods and supplements that are rich in these essential nutrients.

The solution:  Include more fruits, vegetables and nuts in your diet such as bananas, almonds, hazelnuts, squash, cherries, apples, grapefruit, broccoli, and dark leafy greens like spinach and kale.

6. Dry, itchy skin, dandruff or slow-healing wounds.

The problem:  These may be signs of a deficiency in zinc or vitamins A, B6 and E.

The solution:  Eat more low-fat dairy products, blackberries, blueberries, strawberries, and plums, salmon, walnuts, canola oil, flaxseeds; whole-wheat breads, muffins, and cereals; turkey, tuna and Brazil nuts; drink green tea and hydrate every day by drinking plenty of water.

7. Canker sores in your mouth, a sore tongue, or tender gums that bleed.

The problem:  These may be signs that you’re not getting enough vitamins B2, B3, B12 and C.

The solution:  For a healthy mouth and gums, a high fiber diet and vitamin C are recommended, so eat more whole grain breads and cereals, beans, pears, oranges, kiwi, celery, broccoli, peas and green leafy vegetables. Other healthy foods for your gums include grape seed, green tea, onions, shitake mushrooms, parsley and mint.

8. Pale, whitish inner linings of the eyes.

The problem:  Check the inner linings of your eyes by gently pulling down on your lower eyelids. If the linings appear pale and white instead of pink like they should be, then you may have an iron deficiency. Iron is an important mineral that is instrumental in red blood cell production. If you’re deficient, you may also experience excessive tiredness, low energy and/or dizziness.

The solution:  To increase your dietary iron, eat more red meat, egg yolks, dark leafy greens, dried fruit, iron-enriched cereals and grains, turkey, beans, chick peas, soybeans, liver and artichokes. For the best iron absorption, eat iron-rich foods along with foods that are rich in vitamin C.

9. An enlarged thyroid gland.

The problem:  Check for an abnormal bulge in the front and center of your neck near your larynx, which is where the thyroid gland is located. Also, note if you’ve experienced any recent bloating, unexplained weight gain, and unusual fatigue. These may be signs you have an iodine deficiency. Iodine is a mineral that is crucial for thyroid function and hormone production, as well as for detoxification, growth and development.

The solution:  Eat more iodine-rich foods such as seaweed, cranberries, yogurt, cod, eggs, turkey breast, potatoes including the skin, navy beans and strawberries.

10. Thin, brittle fingernails that split easily, or nails with ridges, white spots or a concaved, “spooned” appearance.

The problem:  If your nails are thin, brittle and split easily, it could be a sign you have low levels of magnesium or copper. If there are white spots on your nails, you may have a zinc or calcium deficiency. Nails with ridges or that have a concaved, spooned appearance may indicate low iron or low vitamin B12.

The solution:  To get more vitamin B12, eat more carrots, tomatoes, leafy green lettuce, liver, peanut butter, nuts, peas, oatmeal, beans, meat, eggs, milk, yogurt and cheese. To increase your zinc, eat pumpkin seeds, beef, pork, lamb, dairy products and hard-boiled eggs. To get more iron in your diet, eat more leafy greens, prunes, grains, seeds, red meat, broccoli and tofu. Calcium is also important for healthy nails, and it is best absorbed along with vitamin D, so drinking Vitamin D-fortified milk is a good way to get more calcium. Other sources of calcium include yogurt, cheese and kale. Healthy nails also need protein, so eat more beans, legumes, meat, eggs and soy as well.

 

Advertisements

About Dick and Danna

OUR BUCKET LIST: 1950 First kid in the area with a portable radio on my bike when I was in grade school........... 1951 Built a 5 watt radio transmitter when I was in high school and went on the radio from home. Not the most legal thing to do. Built a PA system from scratch also........... 1951-1954 Learned to play Steel Guitar. Played many shows of country music on 6 different radio stations with different groups in Western Pennsylvania........... 1954 Married Danna Lewis at when she was 15 years old........... 1960 Got into Citizen Band Radio. Danna and I were two of the original founders of CB Rangers CB club in Butler. We published a call book of all of the CBers in the Tri-State area............ 1969 Danna and I were two of the original founders of the Tri-State Country Music Association. I wrote a column for their newspaper every month........... 1960 We went to Nashville. Met Ralph Emery of WSM radio and Archie Campbell, a Hee Haw TV Entertainer. Had coffee with them at Linbaugh’s Restaurant in Nashville. Archie bought the coffee........... 1965 We developed a successful network marketing business. In later years developed a few others. Greatest training on attitudes and success........... 1968 Had a Built an outdoor stage. Had a country music jam session on our lawn at home with around 500 musicians and their family from 5 different states........... 1969 Played music on the staff band of the WWVA Jamboree and backed up all of the entertainers in front of thousands of people for 4 months. WWVA was second largest country music show at that time next to WSM Grand Old Opry........... 1984 Danna started her own typesetting business in her home. Danna Vernon Graphics had customers in 3 counties. Very successful. She taught herself how to run the typesetter machine. It was a photo typesetter. She also did layout work for printers........... 1988 I taught the secretaries at Butler hospital how to use word processing and computers, but I never had any schooling or education on it. I also did some computer programming. Before this I ran the printing operation at the hospital........... 1989 I quit a good computer job and Danna and I bought a printing franchise, Minuteman Press in Butler PA. Operated it for 5 years............ 1994 We bought a motor home. went to Florida. Spent 9 years going to Florida for 6 months every year and back to Pennsylvania for 6 months............ 1995 We played music with “Spur of the Moment” band in Florida........... 2001 Never knew my dad. Met him in 2001 and Danna and I spent a wonderful 5 years together before he passed away. Went on a wonderful 2 weeks tour of Europe (5 countries) with him. He lived in Bradenton Florida........... 2002 Danna started singing and ended up running the Suncoast Jamboree in Florida, She had her own band and scheduled everything. She sang and emcee’d the show. Played many of the RV parks in the area........... 2004 Started a recording studio in Pa and FL. Danna recorded numerous CD’s........... 2007 Since I was a little kid, I have always wanted to wear the spots off a deck of cards. I finally accomplished it this year. Threw the deck away........... 2010 We started and played in various Gospel Music Groups. Country Transition, Good News Country Gospel. Played churches all over Western Pennsylvania........... 2010 We played music on television shows on WHCU-TV Kittanning........... 2010-2014 Danna and I did a 30 minute interview talk show, Danna’s Radio Diner, on WTYM & WAVL radio. Over 30,000 hits from over 100 countries on our website as of June 2017. Still get many hits every day........... 2010 Danna and I were on TV participating in Family Life TV WHKU helping their Christmas Auction on television........... 2011 Danna and I both read our first commercial to be broadcast on WTYM radio. Also I wrote a radio promo and a short radio script........... 2012 Operated a TV camera on a live TV show on WKHU-TV........... 2013 Produced an hour TV show – Armstrong Trails on WKHU-TV Kittanning, PA. Produced a monthly live country music dinner show with various bands at WTYM radio........... 2014 We went on a country music cruise and interviewed 12 top county music TV stars for our radio show........... 2014 Rode for an hour in the cab beside the engineer of a locomotive on Kiski Jct. railroad. Broadcast it on one of our radio shows........... 2014 Played Steel for Nashvile recording star Teea Goans when they came to Kittanning on WKHU-TH and WTYM Radio. Also in 2013 backed up Joann Cash (Johnny Cash sister)........... 2015 Started Danna’s Internet Café, an internet radio show. Also shows were run on WXED-FM 107.3 and WFSN-FM 96.7. for a year and a half........... 2016 I bought a Uke Bass and learned to play it. Played a jam session a week later. Sounds like a big upright bass.
This entry was posted in Just Good Stuff and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s